0720 577 756 contact@exfin.ro

Dizolvare- lichidare

Dizolvarea si lichidarea voluntara a societatilor comerciale

Asociatul unic intr-o societate comerciala poate lua hotararea de dizolvare voluntara a acesteia, fara a mai fi nevoie de angajarea unui lichidator.

La fel se poate proceda si intr-o societate cu mai multi asociati, cand „Prin votul unanim al asociatilor se poate hotari si asupra modului in care activele ramase dupa plata creditorilor vor fi impartite intre asociati.“ Dizolvarea si lichidarea presupune :

Potrivit articolului 235 alin. 2, introdus prin pct. 157 din legea 441 din 27 noiembrie 2006 in societatile cu raspundere limitata, asociatii pot hotari, odata cu dizolvarea, daca detin o pondere de 80-90% din totalul capitalului social, modificarea actului constitutiv, si modul de lichidare a societatii, atunci cand sunt de acord cu privire la repartizarea si lichidarea patrimoniului societatii si cand asigura stingerea pasivului sau regularizarea lui in acord cu creditorii. „Prin votul unanim al asociatilor se poate hotari si asupra modului in care activele ramase dupa plata creditorilor vor fi impartite intre asociati.“ In lipsa acordului unanim privind impartirea bunurilor, va fi urmata procedura de lichidare prevazuta de prezenta de legislatia in vigoare.

Transmiterea dreptului de proprietate asupra bunurilor ramase dupa plata creditorilor are loc la data radierii societatii din registrul comertului. Registrul va elibera fiecarui asociat un certificat constatator al dreptului de proprietate asupra activelor distribuite, in baza caruia asociatul poate proceda la inscrierea bunurilor imobile in cartea funciara.

Etapa 1 – dizolvarea si lichidarea voluntara

  • Cerere de inregistrare a mentiunii
  • Hotararea AGA sau  dupa caz decizia asociatului unic
  • Imputernicirea persoanei care depune mentiunea, daca este cazul
  • Dovada achitarii taxelor.

Dupa aproximativ 35 de zile urmeaza etapa radierii societatii comerciale