0720 577 756 contact@exfin.ro

 

Disponibil in urmatoarele saptamani pentru toate IMM-urile care doresc sa obtina o finantare de la stat in valoare de 200.000 de lei, programul Start Up Nation ridica multe intrebari antreprenorilor romani. Conform declaratiilor oficiale, linia de finantare va fi deschisa pentru 30 de zile, acordarea banilor facandu-se in functie de punctajul cumulat al fiecarui dosar.

Schema de ajutor de minimis prevazuta in cadrul programului Start Up Nation

Programul Start Up Nation este conceput in ideea de a incuraja si de a stimula infiintarea unor intreprinderi mici si mijlocii. In acest sens, prin Ordonanta de Urgenta 10/2017, se doreste instituirea unei scheme de ajutor de minimis celor care respecta criteriile de selectie propuse, pentru toate cele 8 regiuni de dezvoltare.

De asemeni, prin acest program se doreste imbunatatirea performantelor economice ale start up-urilor acceptate, crearea unor locuri noi de munca, in special pentru persoanele defavorizate sau a somerilor si a absolventilor, dar si cresterea si implementarea unor tehnologii inovative, care sa aduca un plus de valoare intregii piete economice romanesti.

Schema de minimis are valabilitate pana in data de 31 decembrie 2020, platile urmand a fi facute pana in data de 31 decembrie 2021. Pentru anul 2017, s-a aprobat un buget de 1.713.798.000 lei, in timp ce, in urmatorii ani, suma va fi de 2.000.000.000 lei/an. Se speculeaza ca in program, anul acesta, se vor inscrie aproximativ 10.000 de start up-uri, care vor fi finantate prin fonduri europene si fonduri venite de la bugetul de stat.

Cine beneficiaza de programul Start Up Nation?

De programul Start Up Nation poate beneficia orice intreprindere unica ce indeplineste un anumit set de criterii la data la care se completeaza planul de afaceri online.

O lista completa a criteriilor de selectie poate fi gasita mai jos, impreuna cu codurile CAEN acceptate si un model de plan de afaceri.

Ajutorul de minimis poate fi cumulat cu alte ajutoare de acest tip, in limita a 200.000 de euro, in conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 360/2012. Acest plafon scade la 100.000 de euro, daca strat up-ul care beneficiaza de ajutor se ocupa cu transport rutier de marfuri. Sumele vor fi acordate in lei.

Totusi, ajutoarele de minimis nu se pot cumula cu ajutoarele de stat acordate pentru aceeasi masura de finantare prin capital de risc sau pentru aceleasi costuri eligibile. Acestea pot fi, insa, cumulate cu ajutoarele de stat acordate in baza unui regulament de exceptare pe categorii, daca nu sunt dedicate sau nu sunt legate de costuri eligibile specifice.

Unul dintre criteriile cele mai importante datorita caruia puteti beneficia de programul Start Up Nation este crearea a cel putin un loc de munca cu norma intreaga pe o perioada nedeterminata, care sa fie mentinut cel putin 2 ani. Daca, in loc de unul, veti crea doua locuri de munca, acest fapt va va aduce punctaj in plus, in special daca ele se adreseaza tinerilor absolventi, persoanelor defavorizate sau somerilor. Daca, din diferite cauze, locul de munca pe care l-ati creat devine vacant, obligatia dumneavoastra va fi ca, in termen de 30 de zile, sa il oferiti unei alte persoane, pastrand atributiile pentru care ati primit punctaj.

Ce tipuri de ajutor financiar se acorda?

Programul va finanta start up-urile in ordinea descrescatoare a punctajului obtinut sub forma de Alocatie Financiara Nerambursabila, insumand maximul de 200.000 lei de beneficiar. Aceasta suma poate fi 100% reprezentata de valoarea cheltuielilor eligibile dedicate proiectului, incluzand TVA-ul pentru societatile neplatitoare.

Categoriile eligibile pentru finantare sunt: echipamentele tehnologice, achizitionarea spatiilor de lucru, a celor de productie si a celor dedicate prestarii de servicii sau/si comert, mijloacele de transport, mobilier si aparatura birotica, precum si a sistemelor necesare protectiei, instalatii si echipamente specicfice pentru obtinerea economiei de energie sau a unor surse regenerabile de energie, instalatii de incalzire si climatizare, salarii, utilitati, chirii, realizarea unor pagini web de prezentare si promovare, active necorporale, cursuri de dezvoltare a abilitatilor antreprenoriale, TVA nedeductibil, consultanta necesara intocmirii documentatiei pentru obtinerea finantarii, software necesar si comision de garantare pentru anul acordarii acesteia.

In cazul in care doriti fonduri pentru chirie, trebuie sa stiti ca nu se acorda bani daca spatiile sunt folosite in scopuri locative, iar plafonul salariilor are un nivel maxim de 3137 lei/luna, fiind vorba despre suma bruta.

Pentru a va deconta cheltuielile, este nevoie sa depuneti o cerere de rambursare pentru valoarea sumei aferente chiriei, salariilor si utilitatilor, dupa semnarea acordului de finantare, pe toata perioada implementarii. Nivelul salariilor trebuie mentinut pentru 2 ani de la finalizarea implementarii proiectului. Va trebui sa justificati fiecare cheltuiala facuta, pentru a demonstra de ce a fost nevoie de aceasta. Nu sunt eligibile cheltuielile pentru instruirea personalului, obtinerea unor avize si alte taxe, comisioane, ambalaje, transport sau punerea in functiune a utilajelor achizitionate. Cu exceptia spatiilor, toate activele achizitionate trebuie sa fie noi, pentru acordarea fondurilor fiind nevoie ca acestea sa existe la locul implementarii proiectului si sa fie puse in functiune, cu respectarea normelor tehnice aferente. Daca aceasta regula este incalcata, ajutorul financiar oferit prin Start Up Nation nu va fi acordat.

Mai jos regasiti :

  • Lista codurilor caen pentru Start-up Nation,
  • Model plan afaceri Start-up Nation 2017,
  • Schema de ajutor de minimis prevăzută în cadrul  Programului Start –up Nation

Anexa13-llista-caen-start-up-nation

Model plan afaceri Start-up Nation 2017

Schema de ajutor de minimis prevăzută în cadrul Programului Start –up Nation

Daca iti doresti sa scapi de statul la cozi sa faci mai multe drumuri pana la Registul Comertului si sa fi informat corect cu tot ce trebuie sa sti despre infiintarea unei firme si despre programul Startup Nation Romania te asteptam la birou.

Ne dorim un mediu de afaceri bine informat, puternic si prosper!

Pentru mai multe detalii ne puteeti contacta la 0720 57 77 56 sau la adresa de email contact@exfin.ro.

Va  stam la dispozitie de luni pana vineri intre orele 9.00-18.00

www.exfin.ro

https://www.facebook.com/exfin.ro