Servicii de contabilitate PFA
PFA-ul sau II-ul sunt cele mai simpla forme juridice a unei entitati. Teoretic aceasta forma de organizare a fost gandita pentru activitati comerciale/prestari servicii/alte activitati de mica anvergura. Tot teoretic se vrea ca infintarea, contabilitatea si administrarea unui PFA/II/IF sa fie cat mai simpla. Din pacate cu aceasta forma de organizare, in Romania, nu s-a reusit ceea ce s-a dorit: adica, acea persoana fizica, ce doreste inceperea unei mici afaceri, sa poata cu usurinta sa-si infinteze un PFA, sa-si tina intr-un mod simplu si confortabil contabilitatea si calculul impozitelor.
Contribuabilii care obtin venituri din activitati independente datoreaza la bugetul de stat impozit pe venit de 16%, 5.5% sanatate si 10,5 % pensi sau pot opta pentru plata a 26.3% ca si cota integrala la contributia de asigurari socaile.
Ei (PFA-urile/II-urile) pot opta pentru doua modalitati de impozitare: in sistem real sau norma de venit.
Contribuabilii care realizeaza venituri din activitati independente sunt nevoiti :
- sa organizeze contabilitatea in partida simpla, respectand reglementarile evidentei contabile
- sa completeze Registrul-jurnal de incasari si plati, Registrul inventar cat si alte documente contabile
PFA/II/IF-urile au obligatia completarii unor registre obligatorii , respectiv :
- Registrul-jurnal de încasări și plăți
- Registrul-inventar
- Fișa mijlocului fix
- Factura
- Listă de inventariere
- Chitanță
- Chitanță pentru operațiuni în valută
- Dispoziția de plată/încasare către casierie
- Statul de salarii
Persoanele fizice autorizate pot utiliza toate formularele sau doar o parte, in functie de activitatea desfasurata.Contribuabilii trebuie sa intocmeasca , in functie de activitatea desfasurata, de frecventa incasarii sau de tipul serviciilor prestate, formularele: bon fiscal, factura fiscala, sau chitanta.
O forma avantajoasa de impozitare a PFA-ului/II-ului este optiunea de “norma fixa de venit“. Impozitul si asigurarile sociale se calculeaza in functie de un venit baza de calcul, stabilit de autoritatile locale si ANAF pentru fiecare judet in parte, indiferent de suma incasata.
Impunerea pe baza normelor de venit
Norma de venit reprezinta o suma fixa stabilita anual de catre directiile generale ale finantelor publice teritoriale, in functie de specificul activitatii si de zona in care se desfasoara activitatea, cu conditia ca acea activitate sa se regaseasca in nomenclatorul activitatilor independente pentru care venitul net se poate determina pe baza normelor anuale de venit, pentru contribuabilii care isi desfasoara activitatea individual. (Ministerul Finantelor a aprobat, prin Ordinul nr. 2875/2011, acest Nomenclator al activitatilor independente pentru care venitul net se poate determina pe baza normelor anuale de venit. Actul normativ a fost completat, la finalul lui 2011, Finantele introducand in Nomenclator si serviciile informatice)
Practic, contribuabilii cu norma norma fixa de venit datoreaza impozit 16% (cota unica) si 5,5 % sanatate din respectiva norma, indiferent de nivelul real al veniturilor realizate, in timp ce cei care opteaza pentru sistemul real de impozitare datoreaza cota de 16% la veniturile nete totale.
Contribuabilii care desfasoara activitati pentru care venitul net se determina pe baza de norme de venit au obligatia sa completeze numai partea din Registrul-jurnal de incasari si plati referitoare la incasari pentru activitatea respectiva.
De asemenea, mai trebuie sa stiti ca impozitul pe venit care se plateste in patru rate egale, pana la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru: 25 martie, 25 iunie, 25 septembrie, 20 decembrie.
Normele de venit 2017 pot fi consultate, in functie de judet, in fisierele atasate. Intre timp, si ANAF a publicat pe pagina sa de internet normele de venit pentru fiecare judet,
NORMELE DE VENIT LE PUTETI VIZUALIZA aici link https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/AsistentaContribuabili_r/Normevenit2017/Prahova2017.pdf
Atentie! Practic, pentru impunerea veniturilor pe baza normelor de venit, trebuie indeplinte urmatoarele conditii:
- activitatea trebuie sa fie cuprinsa in Nomenclatorul activitatilor independente pentru care venitul net se poate determina pe baza normelor anuale de venit aprobat prin Ordinul ministrului Finantelor Publice nr. 2875/2011;
- contribuabilul trebuie sa fie autorizat pentru desfasurarea activitatii respective conform prevederilor Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 44/2008 ca PFA, II sau IF;
- trebuie exprimata optiunea pentru impunerea veniturilor pe baza normelor de venit prin bifarea casutei corespunzatoare in formularul 220 „Declaratie privind venitul estimat/norma de venit”.
Cum se schimba sistemul de impunere
Contribuabilii care au realizat in anul anterior venituri din activitati independente si au fost impusi la norma de venit si care solicita organelor fiscale schimbarea sistemului de impunere de la norma de venit in sistem real vor depune formularul 220, pana la data de 31 ianuarie a anului urmator, bifand optiunea de impunere in sistem real.
Incepand cu data de 01.03.2015 intra in vigoare noi reglementari privind contabilitatea in partida simpla.
De fapt se incearca o simplificare a contabilitatii in partida simpla, dar in esenta nu s-au schimbat prea multe.
Registrele nu vor mai trebui inregistrate la ANAF, se va putea opta pentru contabilitate in partida dubla, veniturile din chirii si activitati agricole vor putea fi impozitate in sistem real prin tinerea contabilitatii in partida simpla, s-au clarificat anumite aspecte legate de documentele ce trebuiesc intocmite, etc.
Aici puteti descarca Ordin MFP nr. 170/2015.
Oferim garantie 100% asupra erorilor ce pot interveni in cadrul evidentei contabile.
Consultanta gratuita in stabilirea celei mai bune strategii pentru compania ta!