0720 577 756 contact@exfin.ro

O societate comerciala, indiferent de forma sa juridica este administrata de unul sau mai multi administratori. Administratorul, care poate fi persoana fizica sau juridica, este cel care duce la indeplinire vointa societatii comerciale exprimata prin Hotararile Adunarii Generale a Asociatilor.

Administratorul reprezinta societatea in relatiile cu tertii si in practica poate aparea necesitatea numirii sau revocarii unui administrator, in considerarea calitatilor profesionale ale acestuia si a beneficiilor, respectiv pierderilor pe care  activitatea sa le-a generat in societate.

Numirea sau revocarea unui administrator este infaptuita prin hotararea asociatilor unei societati in concordanta cu interesele si planurile de dezvoltare ale societatii.

Asociatii trebuie sa se gandeasca foarte bine ce puteri acorda administratorului si cui il le acorda si sa specifice aceaste limitari in Haga de numire a administratorului.. Sunt multe limitari care se pot trece in  Haga si ca de exemplu limitarea in a semna pentru anumite tranzactii care pot depasii o anumita suma fara acordul asociatiilor, stabilirea tuturor salariilor din cadrul firmei, semnarea bilantului contabil sau aprobarea si modificarea bugetului societatii precum si modificarile organigramelor, incheierea contractelor de munca .

Societatile comerciale, indiferent de forma lor juridica sunt administrate de unul sau mai multi administratori, care pot fi persoane fizice sau juridice (in anumite cazuri, asa cum este mentionat in art 153, indice 13, alineatul 2 din Legea 31/ 1991 privind societatile comerciale).

Cel mai adesea, la preluarea unei firme, noii asociati/ actionari decid schimbarea conducerii executive. Bineinteles, lista situatiilor in care se ia aceasta decizie nu este limitativa, ci exemplificativa, iar situatiile concrete difera de la un caz la altul.

Astfel, conform alineatului 2 de la articolul 6 din Legea 31/1990 a societatilor, nu pot fi fondatori:

  • persoanele care, potrivit legii, sunt incapabile;
  • persoanele care au fost condamnate pentru gestiune frauduloasa, abuz de incredere, fals, uz de fals, inselaciune, delapidare, marturie mincinoasa, dare sau luare de mita, pentru infractiunile prevazute de Legea nr. 656/2002 pentru prevenirea si sanctionarea spalarii banilor;
  • persoanele condamnate pentru instituirea unor masuri de prevenire si combatere a finantarii actelor de terorism, cu modificarile si completarile ulterioare;
  • persoanele condamnate pentru infractiunile prevazute de art. 143-145 din Legea nr. 85/2006 privind procedura insolventei;
  • persoanele condamante pentru infractiunile prevazute de Legea 31/1990, cu modificarile si completarile ulterioare.

Conform prevederilor legale actuale, pentru numirea/ revocarea unui administrator, pe langa decizia/ hotararea asociatilor, este necesara si actualizarea actului constitutiv in vigoare (pentru a evita problemele, ce apareau in trecut, cu interpretarea actelor aditionale adoptate succesiv).

Daca iti doresti sa scapi de statul la cozi sa faci mai multe drumuri pana la Registul Comertului si sa fi informat corect cu tot ce trebuie sa sti despre numirea sau retragerea unui administrator al unei firme si vrei ca in 3-4 zile ca aceasta mentiune sa fie inregistrata la Registul Coemrtului, poti alege serviciile Expert Finance pentru 450 lei ( sunt incluse toate taxele- pentru inregistrea Registrul Comertului, Anaf si dupa caz Directia Economica)

Ne dorim un mediu de afaceri bine informat, puternic si prosper!

Pentru mai multe detalii ne puteeti contacta la 0720 57 77 56 sau la adresa de email contact@exfin.ro.

Va  stam la dispozitie de luni pana vineri intre orele 9.00-18.00

www.exfin.ro

https://www.facebook.com/exfin.ro