0720 577 756 contact@exfin.ro

 

Incepand cu data de 7 iulie 2017, fiecare firma si persoana fizica autorizata (PFA) trebuie sa aiba noul cod unic de inregistrare, ceea ce inseamna ca acestea vor trebui sa isi schimbe actele de inregistrare la Oficiul National al Registrului Comertului. Acesta va fi unic la nivel european si va functiona suplimentar, pe langa numarul de ordine din Registrul Comertului si CUI.

EUID va fi folosit ca si identificator unic la nivel european, permitand firmelor si entitatilor non-juridice (PFA, II, IF) , obligandu-le pe acestea sa se conformeze acestei norme pana la data de 1 Ianuarie 2019, altfel riscand sa fie radiate din oficiu.

Cum obtii EUID, daca ai deja o firma?

Entitatile care vor fi constituite dupa data de 7 iulie 2017 vor primi automat EUID, atunci cand li se elibereaza certificatul de inregistrare, unde, alaturi de ccodul unic de inregistrare fiscala si numarul de ordine in Registrul Comertului, vor primi si identificatorul unic la nivel european (EUID). Entitatile fiscale infiintate inainte de aceasta data, insa, vor trebui sa solicite atribuirea acestui identificator la ONRC.

In urma depunerii unei ceereri la Oficiul National al Registrului Comertului, noul certificat de inregistrare va fi eliberat in termen de 3 zile, acesta continand si EUID. Acesta va permite realizarea unui schimb de informatii intre registrele comertului diferitelor tari membre ale Uniunii Europene, in mod gratuit.

Ce alte prevederi de interes sunt reglementate prin legea 152/2015?

Legea numarul 152/ 2015 cuprinde mai multe adaugiri cu efecte asupra mediului antreprenorial, pe langa acest nou element identificator, care vor fi aplicate incepand cu data de 7 iulie 2017.

Astfel, printr-o cerere, orice persoana interesata poate cere Tribunalului dizolvarea unei societati, daca aceasta nu si-a depus situatiile financiare anuale sau declaratia in care se specifica lipsa de activitate, iar intregul proces de dizolvare, lichidare si radiere este simplificat. Pentru a face acest lucru, competenta de prelungire a perioadei de lichidare a fost transferata de la Tribunal la Registrul Comertului. Firmele nou infiintate vor putea publica acest lucru in Monitorul Oficial inca de a doua zi dupa ce au fost inmatriculate, insa fara a depasi termenul de 21 de zile lucratoare.

Portalul e-Justice va oferi oricui posibilitatea de a accesa informatii si documente despre orice firma, care vor include EUID si statul membru unde aceasta isi desfasoara activitatea, pe langa toate celelalte date disponibile.

Poti citi toate prevederile legii 152/2015 si poti afla efectele acesteia pentru antreprenori aici.

 

Daca va doriti sa scapati de statul la cozi sau de interminabilele drumuri pana la Registrul Comertului, daca vreti sa fiti informat corect si sa stiti tot ce trebuie despre infiintarea unei firme, daca aveti nevoie de orice tip de schimbare in firma dumneavoastra, iar aceasta sa se intample in 3-4 zile, puteti alege echipa Expert Finance pentru servicii ce tin de Registrul Comertului. 

Ne dorim un mediu de afaceri bine informat, puternic si prosper!

Pentru mai multe detalii ne puteeti contacta la 0720 57 77 56 sau la adresa de email contact@exfin.ro.

Va  stam la dispozitie de luni pana vineri intre orele 9.00-18.00

www.exfin.ro

https://www.facebook.com/exfin.ro