0720 577 756 contact@exfin.ro

CERTIFICARI ISO

Ce este certificarea ISO?

ISO, Organizatia Internationala pentru Standardizare, promoveaza standardizarea la nivel global prin elaborarea de specificatii si cerinte pentru materiale, produse, proceduri ISO, formate, informatii si managementul calitatii. ISO nu impune reglementari. Este doar o organizatie internationala care standardizeaza modalitatea in care afacerile si organizatiile gestioneaza informatiile si procesele interne.

Certificarea ISO privita din optica standardelor ISO este doar o asigurare a faptului ca managementul proceselor si documentelor este corespunzator.

O certificare ISO este diferita de licenta sau autorizatia de functionare, care permite desfasurarea unei anumite activitati specifice.

Prin intermediul ei doar se declara de catre un organism de certificare ISO faptul ca un sistem de management, un proces de fabricatie, o procedura de informare sau o prestatie de serviciu indeplineste toate cerintele pentru standardizare si asigurarea calitatii.

Cerintele specifice si procedurile de operare cad in responsabilitatea afacerii sau organizatiei, firme care poate pune in practica mai usor aceste cerinte urmand cursuri certificare ISO.

Standardele si sistemele ISO sunt unelte care permit o comunicare si o implementare ISO eficienta, astfel incat orice organizatie, din orice tara, va fi capabila sa desfasoare relatii de afaceri cu alta organizatie posedand aceeasi certificare.

Certificate ISO comune: ISO 9001 si ISO 14001

Majoritatea standardelor ISO sunt specifice proceselor si produselor. Cu toate acestea ISO 9001 si ISO 14001 sunt standarde generice de management al sistemelor, putand fi aplicare orcarui tip de organizatii. Ele alcatuiesc majoritatea certificarilor ISO.

Standardul ISO 9001 reprezinta un set de cerinte pentru sistemele de management al calitatii iar ISO 14001 acopera domeniul managementului sistemelor de mediu.

Nici unul din cele doua standarde nu reglementeaza activitatile care se efectueaza sau care ar trebui sa se efectueze de catre o organizatie.

Standardele au rolul de a creiona un cadru pentru o operare eficienta in cadrul domeniului pentru care au fost create.

O certificare ISO 9001 pentru managementul calitatii sau o certificare ISO 14001 specifica unui sistem de management de mediu presupun o serie de activitati de audit, atat interne cat si externe, pentru asigurarea faptului ca toate cerintele procedurale si de documentare sunt aplicate in activitatea cotidiana regulata a companiei auditate.