0720 577 756 contact@exfin.ro

Ajunsa de curand pe mesele Parlamentului, Legea Preventiei sau a Prevenirii, asa cum a fost denumita mai nou, permite ca Inspectorii de la Fisc sau de la Inspectia Muncii sa nu mai amendeze direct o companie atunci cand aceasta se afla la prima contraventie, ci sa ofere un avertisment. Pe lista acestei legi sunt prevazute cateva sute de contraventii.

Ce fapte primesc doar avertisment, conform Legii Preventiei?

Pentru angajatori, cateva fapte care vor primi doar avertisment daca acestia se afla la prima abatere sunt:

  • Lipsa autorizatiei de functionare, pentru care amenda este cuprinsa intre 5.000 si 1.000 de lei. Inainte de a incepe orice activitate, un angajator este obligat, conform Legii securității și sănătății în muncă nr. 319/2006, sa obtina autorizatia de functionare.
  • Lipsa asigurarii alimentatiei de protectie si a materialelor igienico-sanitare, pentru care se primesc amenzi cuprinse intre 3.000 si 6.000 lei.
  • Lipsa rapoartelor in ceea ce priveste accidentele de munca, conform Legii securitatii si sanatatii in munca, unde amenzile sunt cuprinse intre 2.000 si 4.000 lei.
  • Nu se elibereaza adeverintele de munca, asa cum prevede Codul Muncii, actiune care este penalizata cu o amenda cuprinsa intre 300 si 1000 lei.
  • Nu se inregistreaza demisia unui angajat, care, tot conform Codului Muncii, primeste o amenda intre 1.500 si 3.00 lei.

Termenul de remediere este de 90 de zile calendaristice, urmand ca in maximum 10 zile, autoritatile sa efectueze un nou control.

Reglementarile pe care le aduce Legea Preventie se aplica mai multor acte normative: Codul Fiscal si cel de Procedura Fiscala, Legea Contabilitatii, Legea securitatii si sanatatii in munca, Codul Muncii, Legea dialogului social, Legea comertului electronic, Legea uceniciei, Legea somajului si Legea lucrarilor de constructie. De asemeni, aceasta prevede masuri si pentru alte tipuri de acte normative, precum unele hotarari de guvern.

O lista cu toate contraventiile ce primesc doar un avertisment daca te afli la prima abatere, conform Legii Preventiei, poate fi gasita aici.

 

Ce trebuie sa faci pentru a beneficia de Legea Preventiei?

Atunci cand inspectorii vor efectua un control la sediul companiei tale si vor gasi o neregula inscrisa pe lista celor prevazute de catre Legea Preventiei, nu vor mai aplica direct amenda, asa cum se intampla pana acum, ci vor efectua urmatorii pasi:

  • Inspectorul va constata intr-un proces verbal regula incalcata si va oferi un plan de remediere a problemei, care trebuie sa contina actiunile pe care trebuie sa le intreprinzi, impreuna cu termenul limita la care trebuie sa se intample acest lucru.
  • Dupa ce vor expira cele 90 de zile oferite pentru a repara problemele existente, in termen de 10 zile, inspectorul este obligat sa reia controlul.
  • Daca nu au fost indeplinite cererile, acesta poate oferi amenzi.

Daca, in timpul primei inspectii, vei indeplini obligatia legala sau daca nu este vorba despre o contraventie continua, agentul constatator nu trebuie sa ofere un plan de remediere.

Vei putea beneficia de Legea Preventiei o singura data pentru fiecare fapta, intr-o perioada de 3 ani.

De asemeni, exista cateva situatii in care nu vei putea beneficia de aceasta lege, precum atunci cand se gasesc angajati „la negru” sau pe o sumaa de bani mai mica decat cea garantata, este pusa in pericol sanatatea sau viata clientilor, urmeaza sa fie aplicate masuri de executare silita.

Important despre Legea Preventiei

Este foarte important faptul ca nu vor putea beneficia de Legea Preventiei cei care nu detin un Registru unic de control! De asemeni, acest fapt se intampla si daca vei refuza sa il prezinti, atunci cand inspectorul il va cere.

„Nu se aplică prevederile art. 4, în cazul neprezentării registrului unic de control la solicitarea organelor de control specializate”, spune legea, acesta fiind documentul care le vaa spune inspectorilor daca ai mai beneficiat in trecut de prevederile Legii Preventiei sau nu si daca vor putea sa iti dea doar avertisment sau va fi nevoie de o amenda. Obligatia ca toate firmele sa detina un Registru unic de control este reglementata prin Legea nr. 252/2003 privind registrul unic de control, unde vor fi prezentate toate verificarile pe care le vor efectua organele abilitate in domeniul financiar-fiscal. Daca autoritatile detin propriile evidente, pot face verificari in acestea.

Pentru lipsa unui Registru unic de control, o firma poate primi o amenda intre 500 si 1.000 de lei, in timp ce, pentru neprezentarea acestuia, amenda este cuprinsa intre 1.000 si 2.000 de lei. De asemeni, nu poti beneficia de Legea Preventiei. Orice persoana juridica are obligatia de a achizitiona un Registru in termen de 30 de zile de la data inregistrarii acesteia.

Daca va doriti sa scapati de statul la cozi sau de interminabilele drumuri pana la Registrul Comertului, daca vreti sa fiti informat corect si sa stiti tot ce trebuie despre infiintarea unei firme, daca aveti nevoie de orice tip de schimbare in firma dumneavoastra, iar aceasta sa se intample in 3-4 zile, puteti alege echipa Expert Finance pentru servicii ce tin de Registrul Comertului. 

Ne dorim un mediu de afaceri bine informat, puternic si prosper!

Pentru mai multe detalii ne puteeti contacta la 0720 57 77 56 sau la adresa de email contact@exfin.ro.

Va  stam la dispozitie de luni pana vineri intre orele 9.00-18.00

www.exfin.ro

https://www.facebook.com/exfin.ro